Toeslagen berekenen, heel eenvoudig via het Nibud.

Sommigen ervare

Het NIBUD heeft een site ontwikkeld waarmee dat eenvoudig kan.

Klik hier voor de rekentool

Tips voor alle toeslagen

 • Persoonlijke situatie wijzigt
  Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de fiscus. Zo voorkom je dat je later een bedrag (mét rente) moet terugbetalen of dat je juist te weinig toeslag krijgt.
 • Toeslag opschorten
  Als je verwacht dat je geen recht meer hebt op een toeslag, kun je die maar beter zo snel mogelijk stopzetten, anders moet je het hele bedrag na afloop van het toeslagjaar terugbetalen. Gebruik daarbij niet de optie ‘stopzetten’, maar verander bijvoorbeeld je inkomens- of vermogensgegevens zodanig dat je niet meer in aanmerking komt voor de toeslag. Op deze manier krijg je na afloop van het jaar automatisch tóch je toeslag als je daar achteraf voor in aanmerking blijkt te komen. Zet je de toeslag echt stop, dan moet je hem na afloop van het jaar opnieuw aanvragen bij een gewijzigde situatie.
 • Inkomen en vermogen verlagen
  Voor de zorg- en huurtoeslag en voor het kindgebonden budget geldt een inkomens- en vermogensgrens. Kom je net boven de grens, dan is het slim om je vermogen in box 3 uit te geven aan iets wat een aftrekpost vormt in box 1. Het mes snijdt dan aan 2 kanten. Zowel je inkomen als je vermogen neemt af.

  Neem bijvoorbeeld pensioen. Wie in loondienst werkt, heeft vaak via zijn werkgever een pensioenregeling. Daarnaast wil de fiscus ook meewerken aan het sparen voor de oudedag door extra aftrekmogelijkheden in box 1. Premies voor een lijfrente of inleg op een speciale geblokkeerde lijfrentebankrekening kun je aftrekken van je inkomen. Maar alleen als er een tekort in pensioenopbouw is in (een van) de voorafgaande 7 jaar. Blijkt volgens het rekenprogramma dat je recht hebt op deze aftrek, dan kun je actie ondernemen. Als je een premie voor een lijfrente betaalt aan een verzekeringsmaatschappij of een bedrag stort op een lijfrentespaarrekening of -beleggingsrekening, verlaag je je inkomen. En bovendien verlaagt de betaling je vermogen in box 3.

  Een andere mogelijkheid is het doen van een gift aan een goed doel. Als zo’n goed doel is aangewezen als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), heb je misschien recht op aftrek in box 1. Je moet dan wel meer geven dan 1% van je drempelinkomen. Met het doen van een gift boven dit drempelbedrag wordt je inkomen verlaagd. En bovendien gaat ook je vermogen omlaag.