Direct afspraak maken? Bel 0180-621919

Hypotheek aan het einde van de looptijd, en dan ?

Einde looptijd hypotheek, en dan !!

JA en dan, goede vraag er is simpelweg geen standaard antwoord. Bekijk je de hypotheekakte of de algemene voorwaarden van een bank dan staat er slechts 1 antwoord namenlijk aflossen. Kortom na afloop van 30 jaren diend de schuld te worden afgelost. En dus ook als er sprake is van een aflossingsvrije hypotheek. De bank stuurt ongeveer 6 maanden voor de einddatum een brief waarin en de schuld opeist.

In de praktijk zijn er een 3 tal mogelijkheden ;

1, Een verlenging

2, Afsluiten van een nieuwe hypotheek,

3, Verkoop van de woning.

Aan het verlengen van een hypotheek stelt de bank voorwaarden, hoe die voorwaarden luiden valt niets te zeggen. Die verschillen van financier tot financier en zijn afhankelijk van de alsdan geldende omstandigheden.  Met andere woorden wat doet een bank is geheel afhankelijk van het geldende financiele klimaat. Een paar jaar geleden zaten we in de “hypotheek”crisis het antwoord was toe bij verlenging anders dan nu in 2016.

1 ding is zeker bij verleninging toetst men de betaalbaarheid van de hypotheek. Bij twijfel incasseert men.

Is een geldgever inactief of wellicht failliet dan zal er geen sprake zijn van verlenging.

Afsluiten nieuwe hypotheek.

In plaats van verlengen kan ook een nieuwe hypotheek worden afgesloten, deze nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude af te lossen. Wellicht een idee

Anticiperen is een goed recept.

Is uw hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossingsvri, dan kan tijdig beginnen met aflossen een oplossing op termijn bieden. Hoe lager de schuld ten opzichte van de waqarde hoe groeter de kans op een adquate oplossing.

Sparen of beleggen.

Sparen is een oplossing, maar bedenk dat zeker op dit moment de rente die wordt betaald op spaartegoed veel lager is dan de te betalen hypotheekrente. Kortom het rendement van aflossen is al snel hoger.

Beleggen, is risicovoller en de kans op voldoende kapitaal is twijfelachtig.

Resumerend

Volgens de hypotheek voorwaarden moet de hypotheek aan het eind van de looptijd worden afgelost. Het idee dat het zo’n vaart niet zal lopen enm dat de hypotheek wel zal wroden verleng is niet juist. Het kan maar hoeft dus niet.

 

Neem dus tijdig maatregelen, verklein minimaal de hypotheekschuld dat maakt U een stuk minder kwetsbaar..