Hypotheekrente lang vastzetten of juist niet ?.

De hypotheekrente staat historisch laag, wat is wijsheid ?

Gaat u de hypotheekrente kort of lang vastzetten, of helemaal niet kiest u voor variabel.

procentHeb je een eigen huis en een hypotheek, dan vraagt u zich misschien wel is af waar je beter aan had gedaan om destijds bijvoorbeeld te kiezen voor een variabele rente en nu dan te kiezen voor een langere rente vaste periode. Aan de andere kant indien u destijds wellicht voor een korte rente vaste periode had gekozen dan moet de geldgever toetsen met 5% en wellicht had u dit huis dan wel kunnen kopen ?.

Bij een variabele rente, het woord zegt het al beweegt de rente dus mee met de rente’s op de markt. Stijgt de rente dan stijgen dus ook de woonlasten. Zit je daar wel op te wachten ?.

Helaas gaat er geen belletje bij het hoogste of laagste renteniveau. Stel dat je verwacht dat de rente nog verder zakt, dan is variabel zo gek nog niet.

Als je kiest voor zekerheid, weten waar je financieel qua woonlasten aan toe bent dan is vastzetten voor een langere periode een goede optie.

Vaste hypotheekrente, heeft voordelen. Zeker nu, omdat het rentenivo historisch laag is. Moet je nog een hypotheek afsluiten dan is het toch raadszaam om maatschappijen te vergelijken op hun tarief maar ook op de voorwaarden. Dat laatste is misschien nog wel belangrijker dan een verschil van enkele tiende procenten.

Onafhankelijke informatie van de AFM

Welke rentevaste termijn is verstandig ?

Dat hangt helemaal af van uw persoonlijke omstandigheden en plannen. Hoe langer de rentevaste periode hoe hoger het rente percentage. Maar denk bij het vastzetten tenminste aan de volgende factoren ;

1, De hypotheeksom, wellicht heeft u meerdere leningdelen en kunt u uw risico in termijnen spreiden. Bijvoorbeeld 1 deel 10 jaar en een ander deel 5 jaar.

  1. Wat verwacht u van de rente ?
  2. Hoe lang denkt u nog in deze woning te blijven wonen?.

Oversluiten om een lagere woonlast te gaan genieten. Pas daar mee op. Vaak zijn de maandlasten lager maar de kosten die de hypoteeksom verhogen ( of betaald uit eigen vermogen )wegen op termijn vaak niet op tegen de mogelijke voordelen. Pas daar mee op.

Logisch denken is in deze een belangrijke eigenschap om een juist beslissing te nemen. En dan nog kan de toekomst anders uitpakken dan vooraf gehoopt.

Heeft u vragen stuur een chat/emailbericht ( rechtsonder op uw scherm) en wellicht kunnen wij u direct van dienst zijn. U hoeft in beginsel niet eens naar mijn kantoor te komen.