In het verleden waren de aflossingsvrije, de spaar, de traditioneel leven en de beleggingshypotheek uitermate populaire hypotheekvormen. Deze hypotheekvormen lieten zich ook prima combineren, zodat van de hypotheekaftrek voor de inkomstenbelasting in Box 1 maximaal kon worden geprofiteerd.
In toenemende mate zijn we het een beetje vreemd gaan vinden dat het hebben van schuld werd beloond. Vanaf 2013 zijn bovenstaande hypotheekvormen dan ook niet meer toegestaan voor nieuwe hypotheken. (Bestaande rechten worden overigens gerespecteerd, behoudens de afbouyw van de renteaftrek te beginnen bij de hogere inkomens)
Behalve bovenstaande reden beseften we ook plotseling dat de prijs van onze woningen ook kon dalen, en zelfs onder “water” kon komen. Het afbouwen van hypothecaire schulden werd mede door deze reden maar ook a.g.v. de extreem lage rente populair.
Voor nieuwe hypotheken zijn er nu nog de annuiteit en de linieaire aflossing. Het is wel mogelijk om deze beide vormen te combineren. Volgens de wet op de IB moet de aflossing ten minste annuitair zijn en dient de schuld in maximaal 30 jaren tot 0 te worden gereduceerd.
Hieronder uitleg overde 2 over gebleven aflossingsvormen.
Annuïteitenhypotheek
Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd in principe gelijk. Maar door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom. Doordat u steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel lager. Met als gevolg dat uw netto maandlasten geleidelijk zullen stijgen.
Lineaire hypotheek
Deze hypotheekvorm lijkt op een annuitaire hypotheek met één belangrijk verschil; de maandlast daalt gedurende de looptijd. Kenmerk van een lineaire hypotheek is dat de aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. Daardoor betaalt u steeds minder rente en wordt het belastingvoordeel steeds minder, met als gevolg dat uw bruto en netto maandlasten geleidelijk zullen dalen
Deze laatste vorm is geschikt voor mensen die nu al weten dat hun inkomen in de toekomst zal gaan dalen. Of zij die snel van de schuld af willen en kunnen. Met andere woorden als het inkomen hoog genoeg is in relatie tot de schuld dan is snel aflossen in beginsel een goede gewoonte.
Alleen bij verkoop van de woning kan de overwaarde, het verschil dus tussen de hypotheek en opbrengst niet meer worden aangewend als box 1 schuld.
Dit laatste is huidige wetgeving, maar deze kan en zal ongetwijfeld in de toekomst weer veranderen.